събота, 21 април 2012 г.

Преди да съм потънала в нова приказка,

подреждам тук камъчетата от старата...

Беше зима,когато пристигнахме в Лиуянг - сиво,мокро и студено.
Студено повече вътре,отколкото на улицата -
 защото в Китай не топлят къщите си,нито пък офисите,нищо...освен храната.

А тя е вкусна,цветна и винаги в точен час. Ако го пропуснеш,хапваш каквото намериш,защото традиционните китайски ресторанти вече не работят.

Яде се всичко и по безброй начини приготвено,
освен - пресни зеленчуци.
Салатата абсолютно отсъства от менюто на китайските ресторанти.

Оризът,разбира се е задължителен,придружен от пилешки крака,миди,телешко,свинско,тофу...и какво ли още не...
А тофу-то е божествено-опитвала съм вече над 25 различни начина за приготвяне и няма един,който да не ми е харесал / освен това в България:))))всъщност китайската храна в България-изобщо не е китайска...не знам дали сте обръщали внимание на това,което си приготвят самите китайци в тези ресторанти - напълно различно от "манджите" в менюто/.











 Това на последната снимка са пушени и ужааасно люти риби - едно от любимите ястия на Мао Дзедун,- което аз не посмях да опитам:)Мао е роден именно тук,в Хунан - една от двете китайски провинции,в които се яде екстремно люто:)Спомням си преди 7 години,когато пристигнах в Китай доста бременна:),бяхме на вечеря и аз помолих да ми приготвят храна,която да НЕ бъде люта.../по принцип не хапвам люто,а пък с бебо изобщо беше немислимо/.И познайте - НЕлютата  храна бяха телешки шишчета с тон черен пипер върху тях:)Разбира се,за стандарта на готвача-това си беше съвсем нелюто,нали бе пропуснал да сложи и пет тона червени свръх люти чушчици:))))Когато някой от тази провинция пътува надалеч - в багажа му винаги има чили,защото иначе не е вкусно,ама никак...А и за да е подготвен - в случай,че е студено...
Дааа-голямо откритие направих днес - ако ви е висока сметката за ток или парно - отглеждайте си люти чушки:)))))))))








    

5 коментара:

Ясмина каза...

леле, какви ястия извънземни :) а онова на първата снимка пилешка глава ли е?

ВeСеЛиНа каза...

Добре дошла, Диме!
Не съм за Китай значи - не мога да оцелявам на студено, а по лютото си падам, но не и в описаните количества, които биха могли да ме стоплят. :))
Това китайско изглежда вкусно, трябва да призная. Съвсем различно от това, което се предлага в китайските ресторанти тук, което между впрочем не съм си и помисляла да опитам :) най-вече заради нивото на хигиена във въпросните ресторанти.
впечатли ме снимка номер 3.

ПП Ох, махни я тази дума за проверка, че много зор с разчитането :)

Dim каза...

всъщност това на първата снимка е гълъб...в Китай никога не си поръчвайте пиле-каквото ида е -е,разбира се, освен ако не искате от чинията да ви гледат чифт очи и да стърчат крака с нокти:)))
на снимка номер три е любимото ми тофу по най -любимият начин на приготвяне:)

радвам се,че се прибрах и от два дни чета и наваксвам всичко,което съм пропуснала:))))тук е един от многото ми светове:))))

махнах я тази тормозителка-съжалявам-дори не бях забелязала,че има такава настройка:)))

хубава пролетна вечер:))))

Violka-Antevasin каза...

Сви ми се стомаха, само като ги гледам. Нещо не ме примамват да ги опитам (поне с вид) дано са били вкусни!

Dim каза...

:)))някои от нещата и аз не докоснах:)но има доста вкусни нещица:)макар че,когато за първи път бях в Китай - за 10 дни не хапнах почти нищо и резултатът беше 5 кг. надолу,което за моето тегло си е сериозно отклонение...явно вече съм посвикнала:))))