неделя, 24 юли 2011 г.

сряда, 20 юли 2011 г.

Пак в Хунан-Музеят на фойерверките

1000 години след откриването на барута били много популярни алхимичните опити за търсене на елексир на безсмъртието и вечния живот.,В един от своите опити китайски монах на име Ли Тиан,живеещ  близо до град Лиу Янг в провинция Хунан, открил, че смес от калиев нитрат, сяра и ситно смляна прах от въглища избухва силно, като отделя голямо количество светлина, шум и дим. Той сложил от сместа в бамбукови тръби, запушил ги от двете страни и поставил фитил за запалване.Така се появила пиратката. И до сега в Китай всяка година на 18 април се празнува появата на гърмящата тръбичка.По време на династията Сонг месните дори издигат храм,за да почитат Ли Тиан. За пиратките,и тогава и сега, китайците смятат,че имат силата да плашат и прогонват злите духове.Именно с тази цел, пиратките са използвани при раждане,смърт и особено по време на Китайската нова година.За да влязат в Новата година без злите сили,китайците разстилат така наречените “китайски черги”,наричани още “картечници”,които представляват навързани много на брой пиратки.И до днес Лиу Янг е регионът,в който  е съсредоточено основното производство на  фойерверки.понеделник, 18 юли 2011 г.

В родното място на Ху Яобанг

Ху Яобанг е бившият Генерален секретар на Китайската Комунистическа Партия.
Именно неговата смърт е поводът за протеста на площад Тянънмън през 1989 г. 
Неговите призиви за "бърза реформа" и почти откритото му пренебрежение към Маоистите го правят подходяща изкупителна жертва за Дън Сяопин и приближените му след про-демократичните демонстрации на студентите през 1986-87 г.
На погребението на Ху Яобанг голяма група студенти се събира на площада Тянънмън и предявява искане да се срещне с премиера Ли Пенг, политически съперник на Ху. Така студентите обявяват стачка в университетите на Пекин.
На 26-ти април уводна статия в националния всекидневник People's Daily, последвала речта на Дън Сяопин пред вътрешни партийни лица, обвинява студентите в плануване на размирици. Това изявление възмущава студентите и на 29-ти април около 50,000 студенти излизат по улиците на Пекин, настоявайки правителството да оттегли своето изявление.
На 4-ти юни 1989 г. серията от демонстрации на студенти, интелектуалци и работнически активисти в Народна Република Китай, завършва с около 10,000 ранени и 2,000 убити, предимно студенти и млади хора. Броят на жертвите не е уточнен и варира в различните източници.
Днес темата за кръвопролитията на площада Тянънмън е все още политическо табу в Китай, където всяка дискусия за него се разглежда като неуместна или рискована. Единствената информация за това събитие е от ККП, според която тези кръвопролития са били необходими за осигуряване на националната стабилност. Нещо обикновено е да се срещнат китайци, и най-вече сред по-младите, живеещи далече от Пекин, които да са незапознати с протестите и избиванията на Тянънмън.
Аз попитах един от моите приятели какво знае за тези събития,а отговорът му беше:
Ами,не знам много -  много младежи,членове на секта са събрали там и са се самоубили...
...Атмосферата е неописуема,
природата още по-малко...